В очакване на 11.22.63. – по бестселъра на Стивън Кинг

Минисериалът, базиран върху сюжета на обявения за бестселър на 2011 г. роман на Стивън Кинг „11.22.63” (22 ноември, 1963 г.), разказва за историята на гимназиалния учител по английски език Джейк Епинг, който пътува назад във времето, за да спре убийството на президента Джон Кенеди – болезнен спомен и травмиращ инцидент за цялото американско общество, случил се именно на 22 ноември 1963 г. Очакваме премиерата му в България на 13 април от 22 ч. по FOX.

По думите на Краля

Тъй като продукцията е минисериал, общата продължителност на епизодите, събрани заедно, е девет часа, а според самия Стивън Кинг, който е и един от продуцентите, както и много критици твърдят, това е една от най-подходящите му за филмова адаптация, предназначена за малкия екран, книга. Това би трябвало да ни подскаже, че ще можем да се насладим на историята, без да усещаме как някой я е рязал с „голямата ножица”, изпускайки съществени моменти, както често се случва с преработките на сюжети от книги във филмови продукции.

С. Кинг: „Ако някога съм писал книга, която плаче за по-дълга форма, като събитие от ТВ програмата, то това е „11.22.63”. Развълнуван съм, че това ще се случи и очаквам с нетърпение да работя с Джей Джей Ейбрамс, както и с целия екип на “Bad Robot”(продуцентска къща – бел.ред.)

Кинг и Франко

Премиерата

Премиерата на “11.22.63” в Щатите беше на 15 февруари тази година по “Hulu”, мрежа за филми и сериали предимно на територията на САЩ, конкурент на „Netflix” и собственост на филмовите компании „21st Century Fox”, заедно с „NBC Universal” и „Disney”. Въпреки че сериалът е кратък като продължителност, създателите му (на снимачния екип ще съдейства не само авторът на оригиналната история Стивън Кинг, но и известният сценарист, режисьор, актьор и какво ли още не Джей Джей Ейбрамс) са си оставили „вратичка” с възможността да заснемат още един сезон, отново базиран на историята, но все още липсват по-подробни сведения по въпроса.

Джей Джей Ейбрамс и Стивън Кинг са двама от най-знаменитите разказвачи на истории на нашето време и ние много се вълнуваме, че ще работим с тях и „Уорнър Брос”(Warner Bros). – споделя Крейг Еруич – ръководител в “Hulu”: „Книгата „11.22.63” вече отекна сред публиката като бестселър и ние се надяваме да сглобим историята и на екрана.”

В главните роли:

Джеймс Франко

James-Franco

Една от приятните изненади, както за българската публика, така и за феновете на научната фантастика изобщо, е актьорският състав поел водещите роли, около които действието се заплита. В образа на гимназиалния недоволен учител Джейк Епинг, като централен персонаж, се превъплъщава номинираният за „Оскар” и в същото време носител на „Златен глобус”, Джеймс Франко. Вероятно в съзнанието на родните почитатели на sci-fi, комикси и като цяло фантастичните екшън истории, ще изплува споменът за изпълнението на Франко в поредицата на “Marvel” за „Спайдърмен”, където той игра богатия и отмъстителен приятел на Питър Паркър – Хари Осборн, въпреки че това не е единствената знаменита рола на Франко. В „11.22.63”, освен като водещо лице на актьорския състав, той се присъединява и към вече дългия списък от продуценти.

Крис Купър и уважаемият президент от „24”

По-отличително участие в епизодите на научнофантастичния трилър имат и Крис Купър – раздразнителният собственик на заведението „Закусвалнята на Ал”, който в рамките на сюжета се подвизава не само като приятел, но и ментор за главния герой Епинг, както и притежателката на награда „Тони” Чери Джоунс, позната ни от играта си в „24”. В новия си проект тя влиза в ролята на майката на Лий Харви Осуалд (действително съществувала личност, която според всички държавни разследвания е атентаторът убил Кенеди).

Купър и Франко

Актьорският състав на „11.22.63” също така включва Даниел Уебър в образа на самия Лий Харви Осуалд, Сара Гадон, която е влюбена в героя на Франко библиотекарка, неосведомена за двойния му живот. Джордж Маккей играе бармън, превърнал се в съюзник на Джейк, Луси Фрай изпълнява ролята на съпругата рускиня на Лий Харви Осуалд, а също така е редно да споменем и присъствието на Леон Рипи като портиер в училището на Епинг.

 

11-22-63.

С какво ще ви грабне историята?

Въпреки че епизодите още не са излъчени в България, знаем със сигурност, че в основата на историята стоят някои човешки ценности. Героите на трилъра, при сблъсъка си с водовъртежа на времето, който ги повлича и конкретно разкъсва на две живота на Джейк Епинг, се изправят преди всички пред загадъчната сила на истината и последствията от човешките действия. Всъщност въпреки историческия източник и фактът, че гимназиалният учител Джейк избира ясна посока на движение – назад във времето, историята притежава много повече завъртания и усуквания, отколкото се очаква.

В центъра на сюжета, както вече бе пояснено, стои героят на Франко, като съвременен и недоволен учител по английски, който феновете могат да проследят при пътуването му в миналото, буквално през килера на класическа американска закусвалня от 1960 г.

11-22-63

Защото миналото не е много по-различно от настоящето

„11.22.63”много напомня за „Досиетата Х”, с разликата, че фантастичните елементи се съчетават чудесно с ретро фона (отсъстващ при „Досиетата Х”), на който се развива действието в трилъра. Казано накратко – минисериалът е идеалното бягство от сивото ежедневие във всеки възможен смисъл, пренасяйки в миналото, както и благодарение на фантастична идея за пътуване във времето. Историята има потенциал да допадне на всеки, не само на феновете на научната фантастика, именно защото се концентрира не върху нереалното, а върху едно престъпление и представата за последствията от нашите действия, което е актуална тема и за миналото, и за настоящето, а може би дори и за бъдещето.

Вижте официалния трейлър:

В очакване на 11.22.63. – по бестселъра на Стивън Кинг 5.00/5 от 5 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *