15-те най-забавни комедии на всички времена

Последният ергенски запой

Преди време вестник “Daily Mail” излезе с класация за най-забавните филми на всички времена. Резултатите от нея са получени след проучване на потребителските нагласи в някои от най-големите сайтове за филми. Британската медия постави на първо място комедията от далечната 1980 г. – “Има ли пилот в самолета”. Твърди се, че лентата с легендарния комик Лесли Нилсен предивзиква смях цели три пъти за една минута – истинско постижение, с което никой друг филм не може да се похвали.

Второто място в класацията заема комедията “Последният ергенски запой”, която докарва у зрителите бурен смях около 2,4 пъти в минута. На трета позиция пък “кацва” филма “Голо оръжие”, който, според изследователите от вестника, е способен да ви накара за 60 секунди да се смеете по 2,3 пъти.

Има обаче някои класически комедийни сериали, които може и да не ни карат да се заливаме от смях по 387690606 пъти на минута, но ни доставят истинско удоволствие при всяко гледане:

1. “Мисис Даутфайър”

Мисис Даутфайър

Американската комедия е един от шедьоврите на намриащия се на 13-то място в списъка със “100 най-големи комици за всички времена” – Робин Уилямс. Филмът разказва историята на един баща, който след развода със съпругата си получава правото да вижда децата си само веднъж седмично. Той обаче решава да се маскира като възрастна жена и започва да работи като помощница в бившата си къща. Това води до редица неочаквани неприятности и множество комични моменти, които не оставят зрителя равнодушен.

2. “Да бъдеш Джон Малкович”

Да бъдеш Джон Малкович

Драматичната фентъзи комедия е обявена от един от най-известните кинокритици на 90-те – Роджер Еберт, за най-добрият филм за 1991 г. Той разказва чудноватата история на кукловодa Крейг Шварц, който губи работата си в театъра и е принуден да работи като чиновник в странна фирма, където открива портал към съзнанието на актьора Джон Малкович. В комедията участват редица известни актьори като Джон Малкович, Джон Кюсак, Камерън Диас и др.

3. “Форест Гъмп”

Едва ли има човек, който да не е гледал превъплъщението на Том Ханкс в леко глуповатия Форест, който участва в множество исторически събития с неочаквана развръзка. Конкритикът Роджер Еберт казва, че никога преди не е гледал филм, в който смешното и тъжното да образуват такава перфектна комбинация. Неслучайно “Форест Гъмп” печели шест награди „Оскар” и два „Златни глобуса”.

4. “Маската”

Комията е вдъхновена от комикси, в които главният герой открива необикновена маска, която го превръща в същество, неподвластно на никакви физически, химически и математически закони. В този филм Джим Кери прави ролята на живота си, която със сигурност ще му осигури вечна слава.

5. “Час Пик”

Час пик

Едва ли има човек, който ще остане равнодушен към тази комедия. Филмът разказва историята на двама полицаи, които си партнират, за да освободят отвлечено момиченце от Хонконг. В главните роли се превъплъщават ненадминатите Джеки Чан и Крис Тъкър, които просто знаят как да ни накарат да се смеем от сърце!

6. “Криминале”

За тази американска черна комедия е достатъчно да споменем имената на режисьора и актьорите – Куентин Тарантино, Ума Търман, Брус Уилис, Харви Кайтел, Джон Траволта и Самюъл Джаксън са достатъчен символ на качество! Филмът печели цели 53 награди, от които два „Оскара”, един „Златен глобус” и една „Златна палма” на кинофестивала в Кан, Франция.

7. “Сам вкъщи”

“Сам вкъщи” е филм, за който знаят малки и големи. За любимата ни коледна комедия от 1990 г. ще кажем само, че влиза в рекордите на Гинес като „Най-касовият игрален комедиен филм”. Това говори достатъчно.

8. “Лъжльото”

Лъжльото

“Лъжльото” е другият филм, на който участието на Джим Кери е донесло печалба в размер над 300 милиона долара. Сюжетът му е лек и ненатоварващ – разказва се историята на адвокат, който не може да лъже в рамките на 24 часа, защото синът му си пожелава това за рождения си ден.

9. “Монахини в действие”

Сюжетът на филма разказва за певица, която става свидетел на престъпление, заради което за да я защити полицията я изпраща в манастир, в който тя трябва да се преструва на истинска монахиня. Главната роля е поверена на Упи Голдбърг – една от малкото носителки на петте най-престижни награди – „Оскар”, „Еми”, „Грами”, „Златен глобус” и „Тони”.

10. “Последният ергенски запой”

Култовият филм “Последният ергенски запой” ще допадне на всекиго, който се забавлява от нелепи ситуации, в които попадат големи идиоти. Той разказва историята на трима приятели, които си организират най-щурото ергенско парти, а на следващия ден се събуждат в стая с тигър, бебе и ред глупости без да помнят нищичко.

11. “Кацнал на едно дърво”

Кацнал на едно дърво

“Кацнал на едно дърво” е френска комедия от 1971 г. с участието на неповторимия комедиант Луи дьо Фюнес. Сюжетът разказва за трима души, които пътуват заедно в лека кола, но по нещастно стечения на обстоятелствата изхвръкват от шосето и се озовават кацнали на едно дърво над много голяма пропаст над морето.

12. “Сватбеният певец”

Става дума за млад певец, на когото предстои да се ожени за неподходящата жена. Съдбата обаче има други планове – среща го със симпатична танцьорка, която обръща плановете му в краката нагоре. Главните роли са поверени на великите Адам Сандлър и Дрю Баримор, които се оказват една наистина взривоопасна комбинация. По-късно сценарият на филма е адаптиран в мюзикъл за Бродуей.

13. “Американски пай”

“Американски пай” е тийнейжърка комедия, която разбива всички американски класации по гледаемост. Сюжетът й се върти около четирима приятели, които се заричат да загубят девствеността си, преди да завършат училище. Урокът, който получават, докато се опитват да го постигнат, обаче, е съвсем различен.

14. “Шаферки”

Филмът разказва историята на Ани, която вече е прехвърлила трийсетте, но все още не е постигнала нищо важно и съществено в живота си. А всичко съвсем се обърква, когато най-добрата й приятелкя я кани да бъде главна шаферка на сватбата й. Комедията получава няколко номинации за “Оскар”.

15. “Борат”

Сюжетът се върти около историята на казахстанския репортер Борат Сагдиев при неговото посещението в САЩ. Номиниран е за наградата “Златен глобус” за най-добра комедия, а актьорът, изиграл главната роля – Саша Барън Коен, печели същата награда за най-добър комедиен актьор. Филмът жъне истински успех в целия свят, единствено в Русия не е показван по кината с цел да не обиди някои етнически групи.

15-те най-забавни комедии на всички времена 3.60/5 от 15 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *