Новият сериал Оцеляване (Extant) по BTV – какво предстои

Оцеляване сериал

От 29 юли в ефира на bTV стартира една малко сантиментална, но изпълнена предимно с мистерии научнoфантастична история, която успя да разведри зрителите през месеца на отпуските. Сериалът “Оцеляване”, който излезе на малкия екран в началото на юли миналата година по CBS и само след първата седмица откакто бе излъчен достигна рейтинг от 9,58 милиона зрители, може да бъде гледан вече и от българската публика всеки делничен ден от 21 и 30 ч. Успехът на продукцията е подплатен с наградата на Асоциацията на критиците на Broadcast Television за най-вълнуващ нов сериал през 2014 г и е гарантиран от участието на носителка на Оскар Хали Бери в главната роля, както и от факта, че сред продуцентите на сериала се откроява името на Стивън Спилбърг.

Да надникнем в сюжета

Оцеляване сериал

“Оцеляване” е една научно-фантастична драма, чийто сюжет се развива в близкото бъдеще, предоставящ ни фантастика в умерени дози, преплетена с една сантиментална идея. Близък по жанр и до трилъра, но и богат на мистерии, сериалът ни разказва за главната героиня Моли Уудс (Хали Бери), която е астронавт и се опитва да възобнови и изгради наново отношенията със семейството си след 1 година, прекарана в Космоса съвсем сама в пълна изолация от своите близките.

Връщайки се на Земята, Моли се чувства различна и това по някакъв начин пречи на общуването с нейния съпруг (Горан Вишнич), както и с техния син-робот Итън (Пиърс Ганън). Мистерията се заплита, когато Моли разбира, че е забременяла по време на своята мисията. Опитвайки се да разбере какво се е случило с нея и с колегата ѝ Крейгър, който след своята самостоятелна мисия се е самоубил, Моли ще се натъкне на конспирация и планове, способни да променят историята на цялото човечество.

Въпреки наситения със загадки сюжет, същинският замисъл на сериала е да повдига множество фундаментални въпроси относно бързото развитие на технологичния процес и докъде той ще отведе човечеството, както и какво в действителност са семейство и любов, каква е връзката между тях.

Хали Бери за семейството, научната фантастика и бъдещето

molly woodsТалантливата носителка на Оскар в някои от интервютата си споделя своето мнение за това, което я е провокирало да участва в “Оцеляване”, както и кои са силните страни на сериала:

Замислих се, че някои от най-добрите продукции в момента се излъчват по телевизията, затова ние, актьорите, търсим възможност да работим и да се развиваме в тази област. Вдъхновяващо е.”, “Персонажът на Моли е богат, сложен и се асоциирах с него веднага на някакво ниво. Хареса ми светът, в който тя живее – перфектният баланс между научната фантастика и въздействието на персонажите.

По въпроса за основната идея на сериала, както и за фантастичния му характер актрисата пояснява:

Сериалът е за взаимоотношенията и семейството толкова, колкото и за постиженията на изкуствения интелект. Въпросите, които той поставя, са общочовешки и актуални за всяко семейство.

Във всеки епизод има елемент на научна фантастика и изкуствен интелект. Загатнато е съвсем леко, но във всеки епизод има нещо, което показва, че действието не се развива през 2014г., че е малко по-напред от настоящето – например имаме коли, които се карат сами – а това не е чак толкова напред в бъдещето. Това е светът, в който живеят героите ни и тези детайли добавят богатство към историите ни.”

Нещата не са твърде пресилени. Има неща, които всеки може да погледне и да си каже –това би направило живота ми доста по-лесен. В същото време няма неща, за които ще си кажеш – о, това няма как да се случи някога. Тези неща вероятно ще се случат, те вече са започнали, напът са.”

На въпроса дали е успяла да се превъплъти успешно в ролята на астронавт Бери споделя:

Аз самата се питах дали ще бъде достоверно да съм астронавт – аз, Хали Бери, актрисата, която играе тази част. Но след като се срещнах с няколко жени астронавти видях, че тези жени далеч не са толкова различни от това, което съм.

Финалът на първи сезон

Ако все пак сте любопитни да узнаете какво ще се случи в края на първи сезон и какво да очаквате от втори, следващите редове може да отговорят на някои въпроси, които сте си задавали. Със сигурност финалът ще бъде много трогателен, защото Моли ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства, в стремежа си да спаси човечеството от изчезване и неочаквано на помощ ще ѝ се притече нейното дете-робот Итън. Според някои фенове на сериала малчуганът е един от най-плашещите образи на деца в индустрията на научната фантастика, но въпреки това, че му е трудно да разбира човешките емоции, както и да приема насилието за нередно спрямо околните, Итън ще се окаже много по-сложен и емоционален персонаж. Хлапето ще се пожертва, за да спаси майка си.

ocelqvane

Колкото до другото извънземно дете на Моли, то ще бъде прибрано от двойка “добри самаряни”.

Продължение на историята ще има в следващия втори сезон, който излезе това лято. В него Моли се събужда след 6 месеца възстановяване в специализиран център, а мистериозните причините, поради които се е озовала там, ще се разкриват постепенно при развитието на действието.

Какво да очакваме от втори сезон

Според създателите на сериала вторият сезон, който излезе в ефир на 1 юли тази година отново по телевизия CBS, ще претърпи известни промени в сюжета на вече познатата ни история. Въпросните промени са свързани най-вече с актьорския състав, като някои герои ще изчезнат, но за сметка на това историята ще се обогати с нови персонажи. Един от тях е полицай Ричтър – закачлив сваляч и наемен ловец на глави. В неговия образ ще се превъплъти Джефри Дийн Морган, който има известен опит във фантастичните сюжети, благодарение на ролята си в “Свръхестествено” като главата на семейство Уинчестър.

Джефри Дийн Морган

В “Оцеляване” Морган ще игра свободолюбив мъжага, носещ на алкохол, безстрашен до безразсъдство, поради простата причина, че няма какво да губи. Полицай Ритчър смята, че е виждал всичко, докато не попада на Моли Уудс, която коренно променя живота му. Що се отнася до главната героиня, която се опитва да разгадае поредната мистерия, този път с помощта на Ритчър, тя установява, че чрез действията си в миналия сезон е поставила човешката раса на пътя на унищожението. Въпросът е дали и този път ще му помогне да оцелее.

Какво споделят създателите на сериала

Въпреки че по всички медии “Оцеляване” е обявен за продукция на Стивън Спилбърг, трябва да уточним, че той е един от продуцентите, към които спадат и имената на Грег Уокър, Мики Фишър, Бруклин Уийвър, Джъстин Фалвей, Дарил Франк и Хали Бери. Колко до идеята на сериала, съществуването му дължим на Мики Фишърглавен сценарист и създател на “Оцеляване”. интересно е да споменем, че това е и пробивът на Фишър на екрана изобщо, благодарение на победата му в състезание за сценаристи.

Mickey FisherЗа втория сезон на “Оцеляване” Фишър споделя, че сюжетът няма да бъде силно обвързан с историята от първия сезон и ще позволява на зрителите, които са пропуснали началото на научно-фантастичната драма да се впуснат директно в новия сезон.

Не е нужно да си гледал целия първи сезон, дори не е нужно изобщо да си го гледал. След първите минути от пилотния епизод на сезон 2, ще можеш да наваксаш изпуснатото. Наистина искахме да направим това като начин да поканим и нови зрители, които да следят шоуто.

Фишър още разкрива, че тонът на сериала също ще бъде поразличен:

Малко по-напрегнато, малко по-секси и със сигурност с повече екшън” “Ще бъде като роман с 13 глави… миналият сезон беше нещо като роман-предистория, а вторият сезон е следващата крачка към нещо като трилогия или серия от книги, която е изцяло изградена около един и същ свят. Така че в този смисъл, това си е същият свят, но той просто се движи към следващата фаза, следващото парченце от разказването на историята.”

Новият сериал Оцеляване (Extant) по BTV – какво предстои 5.00/5 от 7 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *