За самодивите и кукерските магии в приказния свят на Златната ябълка – интервю

Златната ябълка

Отскоро в мрежата се разпространява първият трейлър на първата по рода си анимация за България, а и за света, базирана на пищните и богати на вълшебство български фолклорни предания.

Разбира се говорим за „Златната ябълка” – проект, разработван от студио „Змей”, които имат идея и план как да създадат една увлекателна история, която, както ще се убедите след малко, с графиката и сюжета си ни въвлича в един изцяло нов приказен свят на самодиви, змейове и кукери с магически чанове. Това, от което се нуждае „Златната ябълка” е финансиране, а създателите на проекта имат идеята как да се справят с проблема – целта им е чрез колкото се може повече споделяния, трейлърът на „Златната ябълка” да се разпространи не само в България, но и отвъд пределите ѝ, за да привлече световен интерес и спонсори. Кауза, на която всички можем да помогнем, като разпространяваме и споделяме видеото не само в България, но и с приятели и познати в чужбина.

Заради следващите редове, в които Димитър Петров – главен аниматор и създател на „Златната ябълка”, ни разказа за проекта, неговите герои, сюжет и други интересни подробности, сме сигурни, че ще се убедите в успеха на неговото начинание:

Какво представлява „Златната ябълка” и кога се роди идеята за нея?

„Златната ябълка” е проект за анимационен сериал, базиран на българския фолклор. Целта ни е да на правим 24 епизода по 24 минути всеки, като проектът се разработва вече повече от 3 години. Трейлърът ни отне няколко месеца, но преди това разработвахме визуалния стил, персонажите, сюжета и проучвахме нашия фолклор. Екипът ни от студио „Змей” се състои от 25 души от 6 различни държави. Работи изцяло в онлайн среда, нямаме офис и всичко, което виждате – трудът ни през тези 3 години, трейлърът са осъществени без абсолютно никаква финансова подкрепа. В екипа ни има хора, които работят за някои от най-големите студиа за анимация в света – главната ни дизайнерка Светла Радивоева работи в „Дисни” , аз съм завършил анимация в Лондон и съм работил за “Cartoon Network”, техническият ни аниматор Тея Филипова работи в Италия (Милано) и преподава в университета по дизайн и изкуство там.

За кого ще бъде по-подходяща анимацията за деца или за пораснали деца?

Надявам се да заинтригуваме всички. Целта ни е да разкажем един интересен съвременен сюжет, който обаче ни потапя в българския фолклор. Децата и по-малките биха харесали екшън елемента и приключението, докато по-възрастните се надяваме да привлечем с един многопластов сюжет. В нашия фолклор има нещо много интересно – в него почти няма същества, които да бъдат изцяло положителни или изцяло отрицателни. В света на „Златната ябълка” също нямаме абсолютно лоши или абсолютно добри герои – всеки персонаж има собствени вярвания и убеждения. Разбира се имаме такива, които са по-лоши или по-добри, но те не са повърхностни. Абсолютно всички имат мотивация за действията си.

Златната ябълка

По какъв начин ще действа фолклорът в персонажите и в сюжета?

Още с Вихра, която е една от главните ни героини. Интересното при Вихра е, че тя има облак вместо коса и този облак реагира на емоциите ѝ – когато е ядосана, той е буреносен, а когато е по-щастлива, е по-спокоен. Баща ѝ е змей (Вулкан Змей), а според нашия фолклор змейовете са персонификации на бурите и градушките и от техните бради и коси излизат облаците и мъглите, и нямат нищо общо с драконите. Майката на Вихра е човек – Искра и е кметица на един огромен град, в който хората и горските същества живеят в мир.

Вихра

Вихра

Обаче настава конфликт между тях в град Хан и Вихра не вижда друг начин да помогне на своето семейство, освен да тръгне в търсене на златната ябълка, която според преданието може да изпълнява желания. Тя не поема сама, а с нейната най-добра приятелка – самодивата Тина-Пакостина – (пакостлива самодива с ангелски глас, която може да влияе на околната среда със своите песни и танци).

Тина-Пакостина

Тина-Пакостина

На това пътуване към златната ябълка двете се сблъскват с другите ни главни герои – кукерите Влад и Бран. Те идват от Кукеровите планини, където всички горски същества и духове са агресивни спрямо хората. Още от малки Влад и Бран тренират да бъдат кукери – рицарите на този свят и да използват своите магически чанове и специални кукерски стъпки и движения, за да се бият с тези агресивни същества. Влад и Бран също тръгват да търсят златната ябълка, за да възстановят кукерския наръчник – древна книга, в която е описано как се правят магическите чанове.

Бран

Бран

Влад

Влад

Те вярват, че от тази книга идва самата кукерска магия и за да намерят златната ябълка, трябва да се съюзят с Вихра – очевидно змейова дъщеря и Тина-Пакостина – очевидно самодива. Така се получава нашата основна група от главни герои – двама кукери, обучавани от малки, че всички духове са опасни и че трябва да се борят с тях, змейовата дъщеря и самодивата.

Всъщност целият ни първи сезон е планиран, ние знаем точно къде започва историята ни и къде свършва. Имаме няколко епизода, които са изцяло написани.

Ще ни разкажеш ли повече за етно мотивите, които видяхме в трейлъра – шевиците и музиката?

Опитваме се с целия сериал и сюжет – и визуално и музикално да се движим по една много тънка граница – между фолклорното и етното и съвременното. Кукерската магия например (шевиците от тейлъра) и самите кукери издават различен звук и използват различни стъпки, а при издаването предизвикват явяването на различна шевица. За да направят кукерска магия, те комбинират няколко стъпки и няколко звука, а всяка магия съответно е различна със своите стъпки. Видяното в трейлъра е само малък пример за това, което имаме наум и което бихме искали да направим и покажем с кукерите. То е и основата, над която ще надграждаме и вече имаме идея как да го направим, но не можем да продължим работа по този проект, без необходимата финансова подкрепа, а за да я получим, трябва да съберем максимално много гледания на трейлъра в youtube от цял свят.

Златната ябълка

Спомена, че сте обмислили първи сезон – а втори?

Имаме идея и за втори сезон – какво би могло да стане, ако сериалът е достатъчно популярен, а освен това имаме идея за поне два пълнометражни филма в същата вселена. Един, който да разказва за историята на Вулкан Змей и Искра – родителите на Вихра и друг, който разказва историята на първия кукер и на това как хората всъщност са открили тези магически чанове и са ги използвали, за да прогонят болестите от земите си. Освен това имаме идея за компютърни игри, комикси и всякакви други разкази в тази вселена, защото това е един огромен и необятен, много богат свят. Но всичко започва с трейлъра и със сериала.

Този свят, в който се развива действието има ли си по-специално име?

Засега е светът на „Златната ябълка” и не сме измислили конкретно име. Както може би зрителите ще забележат, картата на този свят, качена онлайн, много наподобява картата на България, силно стилизирана разбира се. Например град Хан се намира накрая на една розова долина, в която се развиват първите няколко епизода от сериала, след това навлизаме в Кукеровите планини, които малко приличат на Родопите, след това продължаваме до Кубер планина, която също е базирана на реални локации и във всеки един от тези региони нашите герои се срещат с различни хора, различни горски същества и преживяват различни приключения.

Златната ябълка - карта

Значи сериалът ще показва и други интересни черти на България, а не само нейния фолклор?

О, да! Разбира се! Ние взимаме елементи от историята ни, от културата ни, от всичко, опитваме се буквално да вземем най-интересното и готиното, което можем от България и да го представим по нов и съвременен начин. Целта ни е да помогнем за изграждането на един малко по-положителен образ на България, защото извън пределите ѝ като кажеш „България” или никой не е чувал за нея или не са чували хубави неща, а можем да представим много повече на света.

Златната ябълка

Първите хора, пред които представих “Златната ябълка” бяха мои бивши колеги от “Cartoon Network”, които останаха силно впечатлени от проекта и от това, на което той е базиран. Повечето от тях не очакваха, че ние тук имаме такова богатство като фолклор. Моя колежка от Франция започна да ми праща снимки на кукери, които е открила онлайн, защото ѝ се сториха нещо толкова готино и интересно, което тя въобще не е очаквала, че има тук.

Кои бяха най-сериозните предизвикателства или трудности през тези 3 години, с които се сблъска целият екип по време на работа?

Интересно беше това, че досега никога не е правен такъв проект и в нашите проучвания беше много трудно да намерим на какво да базираме визуалния стил, тъй като почти няма рисунки на самодиви или кукери. Съответно беше дизайн-предизвикателство, много интересно за нас като художници и аниматори. Стилът, който разработихме комбинира много познати и западни влияние със съвременни български шевици, които се виждат в трейлъра, с характерната българска архитектура, с характерни елементи от нашия фолклор. Колкото повече героите навлизат в този фантастичен свят, толкова повече елементите, базирани на българския фолклор, ще стават видни. Ако се вгледате в някои от дизайните, можете да забележите, че листата и елементите на част от храстите, дърветата и растенията всъщност са български шевици и колкото повече навлизаме в този магически свят, толкова повече тези шевици ще стават видими.

Златната ябълка - Самодивска гора

Златната ябълка

Какво бъдеще виждаш за „Змей” оттук нататък, какви са стремежите ви?

Целта ни не е „Златната ябълка” да бъде първият и единствен проект от този характер в България. Идеята е „Змей” да положи основите, за много такива проекти – хем да разработим един страхотен сериал, хем да поканим професионалисти от Европа, които да работят тук заедно със своите български колеги. „Златната ябълка” е просто първата стъпка. Целта ни е да започнем да връщаме и професионалистите извън България, за да, ако някой иска да работи и да се развива в анимационната индустрия тук, да не му се налага да емигрира или да работи по чуждестранни продукции.

Кои са най-силните качества, които виждаш в „Златната ябълка” и има ли нещо, за което се упрекваш при работата си по анимацията?

Всъщност страхотния екип, който събрахме в „Златната ябълка”, по-скоро ме кара не да се упреквам, а да бъда изключително благодарен. Безкрайно благодарен за труда, който положиха всички, доброто качество, което успяхме да поддържаме, независимо, че нямаме никаква подкрепа и че повечето хора работят изцяло през свободното си време. Голяма част от трейлъра беше анимиран след като аниматорите ни са се прибрали от работа, където са били от 9 до 6 и въпреки това ние постигнахме едно доста добро ниво, което ще надграждаме за в бъдеще, надявам се.

Златната ябълка

Най-силни качества – надявам се това, че използваме екзотичния български фолклор, за да стъпим на основа и да го покажем пред света. Искаме да разкажем една общочовешка история, в която всеки може да се идентифицира. Мисля, че това е най-голямата сила на целия проект – просто факта, че показваме нещо, което никой досега не е виждал. Всички знаят какво е дракон и елф, но никой не знае какво е змей и самодива и ние разчитаме на това – то дори е нещо като мото на студио „Змей”.

Можете да подкрепите начинанието на студио “Змей” да намерят спонсори, които да финансират “Златната ябълка”, като споделите трейлъра на анимацията с приятелите си в чужбина и в България.

 

За самодивите и кукерските магии в приказния свят на Златната ябълка – интервю 5.00/5 от 4 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *