“Готъм” – новият криминален сериал по bTV Action

“Готъм” е името на най-новия американски криминален сериал, който започва да се излъчва в родния телевизионен ефир. От 18 април зрителите на bTV Action ще могат да проследят заплетената история на града на Батман, но без Батман.

Сюжетът

Сюжетът на поредицата на FOX се върти около случващото се в града преди остроухият супергерой да се появи като такъв, за да раздава справедливост. Готъм е място, което постоянно се оказва средище на престъпления и жителите му дотолкова са свикнали с това, че вече дори не им прави впечатление. Докато не се случва мистериозно убийство, което привлича вниманието на всички, тъй като засегнато се оказва най-влиятелното семейство в града. Убити са Томас и Марта Уейн – местни милиардери и родители на 12-годишния Брус Уейн – който по-късно ще стане известен като Батман. Именно така започва сериалът.

ГотъмФокусът на “Готъм” всъщност се съсредоточава върху живота и кариерата на младия детектив Джеймс Гордън (в ролята Бен Маккензи) още преди да се превърне в емблематичния комисар Гордън, когото всички фенове познават от филмите за Батман. Той съвсем наскоро е назначен на работа в местната полиция и се получава така, че идеализираната представа, която има за доброто, изведнъж рухва пред подигравателния смях на злото, който се носи навсякъде из града.

В борбата с лошите партньор на Гордън е опитният, но и корумпиран детектив Харви Бълок (в ролята Донал Лоуг).

В сериала постоянно се появяват и други познати от филмите персонажи като Жената котка. Тук тя е дете, което живее на улицата и единственият начин, по който може да се прехранва, е чрез извършване на дребни кражби. И въпреки че името й не е споменато, младата девойка няма как да бъде сбъркана – в една от първите сцени тя краде мляко, с което след това храни улична котка. Макар че ролята на тази героиня е малка, именно тя става свидетел на основното събитие – убийството на семейство Уейн.

А освен Жената котка по време на епизодите ще видим и млади версии на още познати герои и антигерои от филмите за Батман като Пингвина, Гатанката, Въпроса, Спектъра и др.

 

Силните страни на сериала

Не е лесно да се прави сериал нито по филм, нито по комикс, а още по-трудно е, когато налични са и двете. И то толкова успешни. Затова сценаристите на “Готъм” са изправени пред тежката задача да адаптират сюжета така, че хем да бъде интересен, хем адекватно да отговаря на историята, която феновете вече до болка познават. Но с радост можем да кажем, че са се справили повече от успешно.

Първо, самият сериал визуално е създаден повече от страхотно – не излъчва настроение на комикс за супергерои, а на истинско американско криминале. Това определено е една от най-силните му страни.

На второ място, приятно впечатление прави, че историята за Батман е вплетена чудесно с началото на сериала – убийството на семейство Уейн е извършено от непознат маскиран убиец, чиято отличителна черта са само лъскавите му ботуши.

И, последно, като огромен плюс трябва да се отбележи, че “Готъм” започва оттам, където другите досега винаги са спирали. Във всички филми и анимации до този момент има един огромен скок – след показването на престъплението веднага минават определен брой години и виждаме малкия Брус вече пораснал. И никой никога досега не е изобразявал нагледно и с толкова подробности какво се е случило през това време.

А каква е истината за смъртта на майката и бащата на Батман, кой е убиецът и какви тайни още се крият зад тъмните ъгълчета на Готъм, предстои да разберем в епизодите на сериала, които ще се излъчват всеки делничен ден от 20:00 ч. по bTV Action.

“Готъм” – новият криминален сериал по bTV Action 4.50/5 от 2 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *