Идва ли края на петролната зависимост?

Тойота Мирай

От  Тойота представиха автомобил, задвижван от водород и харчещ 15лв. на 1000км. Като вместо да замърсява природата той отделя само чиста вода.

През последните години броя на автомобилите в световен мащаб се увеличи. Вредните емисии, които те изпускат в атмосферата скочи до невиждани размери. Точно поради тази причина големите автомобилопроизводители започнаха да се ориентират в производството на коли, задвижвани с алтернативно гориво.

От най-големият азиатски производител на автомобили – Тойота, решиха да създадат напълно нова система, която да задвижва возилата им.
Японската компания представи през 2014 своя модел “Мирай”(“Бъдеще” на японски), който е задвижван от водород. Водородният седан харчи 15 лева на 1000 километра, вместо газове отделя чиста вода

Тойота Мирай

Тойота Мирай

Автомобилът беше представен пред публика в средата на декември 2014 година. Мирай не изхвърля никакви вредни вещества в природата.
За задвижването на автомобила отново е нужно електричество, но точно тук се крие нововъведението. Електричеството се получава при химична реакция между водорода и кислорода в околната среда. Тези два елемента са едни от най-срещаните в природата. При химичната реакция между тях се отделя вода. А от Тойота провеждат редица тестове и резултатите са изненадващи. Оказва се, че тази вода е изключително бедна на отровни частици, дори нещо повече, тя не отстъпва по свежест на водата в някой високо-планински поток.

Японският автомобил може да се похвали със 180 км/ч максимална скорост, а ускорението от 0 до 100 става за 9,6 секунди. Революционният седан струва около 60 000 щатски долара.

Предимствата на новата технология пред електрическите автомобили са няколко:

    • Зареждането на автомобила става за 3 минути
    • С един резервоар водородно гориво се изминават над 500 километра.
    • Стойността на горивото е изключително ниска, а именно 15 лева на 1000 километра, вместо газове отделя чиста вода

Като минус за тази технология може да се отбележи, че за зареждането на автомобила са нужни специални станции, които все още са рядко срещани. Но технологията е нова и в бъдеще се очаква такива станции да се появят в редица големи градове в САЩ и Европа.
Японското правителство отпуска еднократна субсидия в размер на 17 000 долара на всеки бъдещ собственик на возилото. Така от островната държава се борят с глобалното замърсяване на въздуха.

Изглежда, че автомобилите задвижвани от водород се радват на голям интерес от големите компании, занимаващи се с автомобилостроене. Освен Тойота още Ауди и Хонда представиха такива модели.
От немската компания разработват Ауди А7, а Хонда – FCV.

Други големи производители се насочиха към електрическите автомобили. Те са най-популярни в Съединените Американски Щати и Япония.
От БМВ заложиха на такъв тип автомобил. Пуснаха в продажба модела си i3.

BMW i3

BMW i3

Който развива до 150 км/ч и батериите му се зареждат за около четири часа. Модела изминава около 160 км. с един заряд на батерията.

Фолксваген показаха модела си Е-Голф, който развива до около 135 км/ч.

VW E-Golf

VW E-Golf

Ускорява до 100 км/ч за малко над 11 секунди, а с едно зареждане може да измине между 130 и 190 км. Пълното зареждане на батерията става за пет часа.

Недостатъците на този вид автомобили са:

  • Бавното зареждане
  • Високата цена на колите
  • Малък капацитет на батериите.

Водородните автомобили са бъдещето на тази индустрия. Само въпрос на време е те да заменят вече остарелите и вредни за околната среда бензинови и дизелови возила.

Идва ли края на петролната зависимост? 5.00/5 от 11 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *