Кошмари в кухнята показва ресторантите без „грим” преди да ги преобрази

шеф манчев

Кулинарното риалити „Кошмари в кухнята”, което се излъчва всеки четвъртък по Нова, продължава да изненадва, шокира и провокира зрителите с разнообразни истории от родната действителност. Популярното предаване смело наднича зад кулисите на българските ресторанти, разкривайки истинската им същност. Главният герой, в лицето на шеф Иван Манчев, не се бои от предизвикателства, трудности и критични ситуации. Всяка седмица той се нагърбва с тежката задача да вдъхне нов живот на различно заведение.

Популярността на „Кошмари в кухнята” се дължи най-вече на факта, че всеки един епизод е отражение на реалността – умален модел на българската действителност. Риалитито показва родните ресторанти без „грим” – такива, каквито са, с всичките им недостатъци, проблеми и комични елементи (персонажи). След като шеф Манчев отвори очите на собствениците и персонала за грешките, които допускат, идва най-приятната част – щастливия край. Кулинарната поредица има за цел не просто да посочи най-често срещаните пропуски, трудности и препятствия, съпътстващи този бизнес у нас, но и да помогне за преодоляването им.

Излъчените епизоди от втория сезон на „Кошмари в кухнята” за пореден път потвърдиха думите на шеф Манчев, че българските ресторанти страдат от три основни проблема – липса на добра организацията, незадоволителна хигиена и неопитен или несплотен персонал. Повечето от досега показаните заведения имат пропуски именно в някоя от тези области, а понякога и във всичките.

Преди да преобрази дадено място предаването буквално го разголва пред аудиторията, разкривайки всички негови недостатъци. Освен споменатите три критични „зони”, най-честите провинения са свързани с лоша поддръжка на салона и/или кухнята; овехтял, мръсен, скучен или неподходящ интериор; бедно, еднообразно меню с много липсващи ястия и разпадаща се обвивка; липса на служебно облекло (униформи), което да отличава служителите от клиентите; тясна, зле оборудвана кухня; липса на изявен лидер или наличието на много такива. Намесата на шеф Манчев обикновено се изразява в доза „сурова любов”, изготвяне на план за действие, свежа идея за декорация – детайл, тема, зона или мащабна промяна (в най-тежките случаи), презентационни, кулинарни и организационни съвети, както и няколко нови попълнения в менюто на въпросното заведение.

Макар повечето родни ресторантьори да допускат сходни грешки при управлението на бизнеса си всеки епизод на „Кошмари в кухнята” е уникален и успява да хвърли нова светлина върху най-наболелите проблеми в тази област. Всяка серия на кулинарното предаване разказва различна история – някои увлекателни, други шокиращи, трети – комични. Огромният успех на риалитито се дължи именно на неговата автентичност. В него няма да видите ресторанти със звезда „Мишлен”, сложни гурме специалитети и високотехнологични кухни, а семейни заведения, достъпни механи и гостилници с многогодишна история.

Потопете се в магията на лятото и акостирайте на борда на атрактивен кораб-ресторант с богато минало. „Емона” е построен в началото на 40-те години на миналия век по поръчка на цар Борис III. Той е първия български пасажерски кораб, както и единствения напълно запазен кораб от първата половина на XX век в България. От 1980 година насам историческият плавателен съд се намира в язовир „Кърджали”. В момента той е дом на кокетен рибен ресторант, който впечатлява посетителите си с приятна атмосфера и приказна гледка.

Единадесетият епизод от новия сезон на „Кошмари в кухнята” Ви е подготвил комбинация от прясна риба, замразена супа, бедно меню, богата история, мечти, вълни и неорганизиран „екипаж”. Още със стъпването си на борда на ресторант „Емона” шеф Манчев открива доста проблемни зони, занемарени елементи и организационни пропуски. Едно от предлаганите ястия пък, го кара да се обърне към сервитьорката с думите – „Ти шегуваш ли се?”. В кухнята ставаме свидетели на не по-малко грешки и неуредици – неподходящо облекло, стари замразени продукти, забавяне на поръчки и други. В крайна сметка и тази серия на кулинарното предаване завършва с „хепи енд”. Резултатът от съветите, критиките и препоръките на шеф Манчев е освежен интериор, по-атрактивно меню, по-добра презентация на предлаганите ястия и значително по-добре организиран персонал.

Кошмари в кухнята показва ресторантите без „грим” преди да ги преобрази 5.00/5 от 3 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *