Индийският сериал „Малката булка” ни отваря очите

Малката булка сериал

След като предизвика сериозен интерес в Македония, Сърбия, Черна гора и страните от Близкия изток, драматичният сериал „Малката булка” трогна и зрителите на българския ефир, като едновременно с това успя да повдигне множество въпроси за традициите, моралните ценности и начинът на живот в далечната Индия.

Вече в продължение на близо година всеки делничен ден от 16:30 ч. по Нова телевизия и от 20:00 ч. по Diema Family „Малката булка” показва на българската публика последствията от един социален проблем в индийското общество (подобно на сериала „Моята карма”, който засяга темата за разделението на класи според материалните възможности и който се явява естествено продължение на историята за невръстната Ананди).

„Малката булка” е история за:

8-годишната Ананди, принудена в името на традициите да се омъжи в една крехка възраст и да се сблъска с действителност, за която все още не е готова. Заживявайки в дома на богат индийски род, на младата съпруга й се налага да се сбогува с детството и да се приспособи към навиците на новото си семейство. Истинското предизвикателство за Ананди е, че опитвайки се да се впише в новата среда, тя трябва да изгради и себе си като личност с твърд характер. Сериалът „Малката булка” преди всичко притежава силно социално послание, което ни показва емоционалните травми, причинени на деца като Ананди от подобни бракове, които все още са толерирани от някои семейства в Индия. Всъщност сюжетът се основава на действителен случай – историята на майката на индийския писател Пуренеду Шекхар, встъпила в брак на 15 години заради обичаите.

Сред актьорския състав можем да видим:

Някой от най-новите звезди на Боливуд с разнообразни таланти, съчетани в цветна палитра. В главните роли можем да видим Пратюша Банерджи, превъплътена в образа на порасналата малка булка Ананди. Банерджи се прочу с участието си в седмия сезон на Big Brother, а веднага след това се изяви и на сцената на Dаncing Stars. Последното й участие в предаване, с което тя си спечели слава, е като водещ на „Индия отвръща на удара”. Самото предаване отразява борбата срещу престъпността, като разказва историите на хора, станали жертви на насилие. Банерджи посвещава работата си в телевизионния формат на жените, които са пострадали от насилие.

Сидхарт Шукла

Сидхарт Шукла

От друга страна екранният партньор на Банерджи също се откроява с разнообразни таланти, но и с привлекателна визия. Сидхарт Шукла (Шив), който се превърна в един от най-желаните мъже в Индия, също е бивш участник в Dancing Stars, но реално преди да навлезе в кино индустрията се прочува като модел. Той стартира кариерата си през 2005 г., когато печели първо място на конкурса Best Model of the World , а атлетичната му фигура му помага да се снима в множество реклами, както и успява да му спечели сърцата на женската аудитория.

 

Какво има да ни каже„Малката булка”?

Сериалът дава представа за реалността в някои части на Индия, както актрисата Авика Гор, изпълняваща ролята на малката Ананди, потвърждава, отговаряйки на въпросите, които българските фенове й зададоха: „Индия като цяло вече е много далеч от ситуации като сватби между деца и уредени бракове. Но има някои части от страната, където това все още се случва. Нашата филмова индустрия е смесица от кино и забавление. Има режисьори, които вярват в реалистичното кино, но повечето филми са изцяло за забавление и нашата аудитория очаква от нас именно това”.

Авика Гор

Авика Гор

Гайра Котари/Gajra Kottary – сценаристът на „ Малката булка” споделя в интервю за вестника “The time of India”, че според нея сериалът има за цел да провокира зрителите да осмислят някои житейски проблеми и да говорят за тях, за да намерят тяхното решение, дори и когато става въпрос за теми, които са твърде смущаващи за срамежливото индийско общество. „Ние показахме Ананди, когато тя беше дете, изправило се пред първата си менструация, което беше логично. Обикновено, когато момичетата минават през този период, техните майки им обясняват през какви процеси преминава тялото. Но Ананди е детето булка и няма тази възможност. Искахме да изследваме как дете, което не знае за този процес, но трябва да следва определени правила и ограничения, които например я принуждават да спи на пода, би се чувствало, преминавайки през подобен опит. Много хора питат защо показваме подобно нещо в 20:00 ч., но по този начин ние искахме да окуражим майките да говорят с дъщерите си по тези въпроси„.

Гайра Котари

Гайра Котари – сценарист

Като допълнение можем да добавим, че в същия вестник актьорът Шашанк Вяс( в образа на Джагдиш от сериала) бе нареден на челна позиция в класацията за актьори, играещи ролята на подкрепящи и любящи бащи. Според класацията героят на Вяс е пример за безусловна любов и подкрепа, която той дава на доведения си син. За участието си в сериала самата звезда коментира, че се е отдала изцяло на образа и няма какво повече да изследва в него. Всъщност Вяс използва това и като оправдание, за да напусне снимачната площадка на „Малката булка” след 5 години. Все пак анонимен източник, свързан със сериала разкрива, че реално Вяс напуска, защото има желанието да опита нещо ново, чувствайки, че се е задържал на един образ от твърде много време.

малката булка

В реалността малките булки в Индия са …

Явление, което в някои територии на страната е сравнително често срещано, въпреки че благодарение на сериали като „Малката булка”все повече млади момичета са подтикнати да се борят за правото си да запазят своето детството и да пораснат, когато наистина са готови. В действителност се отчитат все повече и повече случаи на анулирани бракове по желание на непълнолетната, а понякога и малолетна булка. Последните отбелязани в медиите са историите на 16-годишната Ладо и на 13-годишната Аша. Очевидно и двете невръстни момичета са предявили искове браковете им да бъдат анулирани заради тежки психологически травми, които са им били нанесени от това издевателство над свободната воля. Дори при случая на необразованата Аша съдът, оставайки възхитен от смелостта и куража й да отстоява правата си, не само анулира брака, но и отсъжда да й бъде изплатено парично обезщетение за травмите, което да е под формата на доживотна издръжка. След тези доста показателни примери от действителността, можем само да заключим, че традициите започват да отстъпват на новите нрави и може би в бъдеще „малките булки” ще изчезнат. В такъв случай на нас ни остава само да се насладим на любимите си герои в телевизионния ефир и да проследим пред какви препядствия ще ги постави съдбата и как ще се справят с тях.

Индийският сериал „Малката булка” ни отваря очите 4.25/5 от 12 гласа

2 thoughts on “Индийският сериал „Малката булка” ни отваря очите

  1. ani

    много ми харесва филма малата булка заидно с нея плача и се смея. но за съжаление от както излезе ичхи от затвора от моята карма ми стана безинтересен

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *