15 от най-страшните филми на ужасите

То от Стивън Кинг

Защо обичаме филми с ужаси?

Какво по-хубаво от това навън да е тъмно, да изгасим лампата, да се увием в топло одеяло и да гледаме страшен филми. Само че има една уловка – тези филми задължително трябва да бъдат гледани с компания. В противен случай има опасност да не успеете да заспите.

Гледането на страшни филми си има своите предимства. По този начин се справяме с действителността. Гледайки страшни сцени с чудовища и свръхестествени създания или пък необичайни ситуации, всъщност разбираме, че всичко е възможно. В този момент  отделяме адреналин и дори хормон на щастието. Защото, всъщност, осъзнаваме, че животът е по-красив и лесен и няма за какво да се тревожим в ежедневието си.

15-те най-страшни филми за всички времена

Според нашата класация това са 15-те най-страшни филми на ужасите, които задължително трябва да гледате с някого. Макар някои да са доста стари, определено има какво да предложат на аудиторията.

Полтъргайст

полтъргайст постер от филма

Полтъргайст е класически страшен филм на ужасите от 1982 г. Типичното американско семейство от Калифорния си живее мирно и спокойно, докато един ден мирният им живот бива нарушен от странните неща, които започват да им се случват. Ако все още не сте гледали този филм, добавете го в списъка си. Заслужава си.

Проклятието на Блеър Уич

Този филм е явление в индустрията. Защо ли? Защото когато излиза през 1999 г всички фенове на ужасите се втурват към киносалоните, за да видят Проклятието. Филмът е толкова страшен, че косите ви ще побелеят. Критиците го определят като комбинация от вампири, зомбита, призраци, върколаци и демони. Страшничко, нали?

Екзорсистът

Екзорсистът също е класически филм на ужасите, които разказва историята на невинно момиченце, обладано от зъл демон. Той завладява публиката още при излизането си през 1973. “Екзорсистът” е заснет по ужасяващия романа на Уилям Питър Блейти, по който са направени общо пет филма. Но никой не може да се сравни с оригинала, номиниран за 10 награди Оскар.
Дори и без помощта на специални ефекти, филмът е интересен и завладяващ в границите на страшното. Включени са спиращи сърцето моменти, които плашат дори най-трудните феновете на ужасите. След него много филми с подобен сюжет и заглавие се появяват в киното.

Екзорсистът

Кошмарът на улица Елм

Фреди Крюгер е сериен убиец, който дебне в един квартал. Неговата цел е тинейджърите да умират от страх, дори когато са на сигурно – в своя дом и в леглото си. През 1984 г филмът излиза с участието на Джони Деп. Филмът е абсолютен фурор и държи на нокти цяла Америка.
След като изгледате този филм, колкото и да ви се спи, няма да можете да си легнете. Какво може да бъде по-страшно от мисълта за едно чудовище, което идва за вас, докато спите?
Филмът с превърнал в класически ужас и продължава да плаши публиката независимо от нейната възраст.

Шесто чувство

През 1999 г излиза и Шесто чувство. Филмът се радва на голям успех сред феновете на ужаса. Историята е за детския психолог д-р Кроу (в ролята е Брус Уилис), който преминава през брачни трудности. Съпругата му смята, че Кроу поставя работата си на първо място в живота и почти не прекарва време с близките си. Малкото момче Кол вижда мъртви хора. Това е изключително стресиращо за човек на неговата възраст. Дали д-р Кроу ще успее да му помогне? Малкият приятел успява да използва своята плашеща дарба за добри цели.

шесто чувство

Телекинеза

Поредният страховит и интересен филм, който е изпитание за любителите на ужаса. Кери е невзрачна и срамежлива ученичка. в училище. Нейните съучениците постоянно и се подиграват, а отношенията с майка и са странни. Майката е фанатично вярваща в Бог и това донякъде пречи на нормалните отношения между двете.
Оказва се, че Кери има уникални способности – може да управлява предмети със силата на мисълта. Когато разбере, тя решава да развива таланта си. Но дали ще злоупотреби със силата си?

Сиянието

Писател отива на почивка в далечен хотел заедно със семейството си. В главната роля е Джак Никълсън, без който този филм едва ли би бил толкова страшен. Въпросният хотел е обладан от духове и писателят изпитва непреодолимо желание да избие семейството си. Доста зловещи и страшни сцени са включени.

Тексаско клане

тексаско клане

Тексаско клане е бил забранен в много страни, когато излиза през 1974 дина. Той със сигурност не е за гнусливи хора, тъй като има множество сцени с кръв.

То

Романите на Стивън Кинг са чудесен материал за филми на ужасите. В То се разказва за страховит клоун, който плаши децата. Това обяснява защо толкова много хора се страхуват от клоуни в реалността.

Пръстенът

Пръстенът е филм, разказващ за съвременния свят и новото поколение, обладано от информационните технологии и масовата комуникация. Всеки гледа касета, обладана от духове е заплашен да умре, ако не я покаже на друг в рамките на 7 дни.

Гняв

Карън е американска студентка в Токио. Когато се съгласява да замести мистериозно изчезнала медицинска сестра и да се грижи за стара болна жена, която страда от рядка сънна болест и живее сама в пуста и порутена къща, не предполага, че всичко ще излезе извън контрол.
Драскане…шепот… писъци… Карън разбира, че къщата е обладана от проклятие, което умъртвява всеки, който прекрачи прага.

Фантомът

Майк е  наскоро е останал сирак. Живее в страх, да не изгуби и брат си. Решава да не се отделя и за миг от брат си и го последва на погребение, където вижда нещо, спиращо кръвта във вените. Какво ли е това толкова ужасно и страховито нещо? Ще разберете като гледате класиката от 1979 година.

Заклятие

Филмът се основава на реални събития. Лорейн и Ед Уорън изследват паранормалното. Попадат на много невероятни истории. Но една е толкова страшна, че решават да премълчат. Потърсени са от две момичета, които твърдят, че в една кукла се е вселил духът на починалата Анабел. Призракът е жесток и започва серия от ужаси. Как ще бъде спряна тази кукла?

13-те гряха

13-те гряха излезе през 2013 г. и със сигурност заслужава внимание. Главният герой Елиът Бриндл е затънала в дългове и има финансови затруднения. Той е кротък, смирен и работи в социалната служба. Случайно, Елиът чува телефонен разговор и научава, че е станал участник в телевизионно шоу.
Просто трябва да изпълни 13 задачи, а наградата е финансова. Всяка следваща задача е все по-трудна и Елиът разбира, че е стигнал твърде далеч. Но обратен път няма.

13-те гряха

Мрачни небеса

Жителите на тихия малък провинциален град забележите, че с тях започва да се случва нещо тайнствено, неизвестно и страшно. Поредица от тайнствени събития белязани от злото, почернят градчето. Първо, навсякъде се изключва светлината, заедно с всички електрически уреди. След това децата намират мъртви птици, падащи от небето. В града са се появили пришълци. Но защо и как са въпроси без отговор. И ще могат ли жителите да се противопоставят на извънземна раса и какво им предстои?

Споделете в коментарите вашите любими филми на ужасите.

15 от най-страшните филми на ужасите 3.67/5 от 21 гласа

Кои са най-страшните филми на ужасите за всички времена? Дали сте ги гледали всичките? От тези филми косъмчетата на врата на всеки ще настръхнат...

2 thoughts on “15 от най-страшните филми на ужасите

 1. Василена

  Тези филми НЕ СА СТРАШНИ !!!!!!!😾😾😾😾😾😾😾😾😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😬😬😬😬😠😠😠😠😈😈😈

  Reply
  • admin

   Здравейте,
   ако знаете може да ни предложите и по-страшни, които да добавим в класацията 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *