Нишките на съдбата – от 4 януари по bTV

Нишките на съдбата

В началото на новата 2016 г. една от най-гледаните телевизии у нас – bTV, ще ни изненада с премиерата не на някоя турска или индийска поредица, а с чисто нова испанска драма! Сериалът “Нишките на съдбата” ще стартира на 4 януари (сряда), като ще се излъчва всеки делничен ден от 21:30 до 22:30 часа.

Книгата

Нишките на събатаИсторията е базирана на романа “El Tiempo Entre Costuras” на испанската писателка Мария Дуеняс, който бързо привлича читателския интерес и за кратко време постига международен успех. Книгата се превежда на 26 езика, а само в Испания досега от нея са продадени над 1,5 милиона копия.

Сюжетът на “Нишките на съдбата” е фикция, базирана върху исторически събития. Историята се развива през 30-те години на ХХ в. на фона на колониално Мароко и на границата между гражданската война в Испания и началото на Втората световна война. Целта на Мария Дуеняс е да покаже пред света, че по това време на постоянен страх и размирици в Испания е имало и силни и независими жени. Героините й са олицетворение на силата на духа и на волята да оцелееш, носителки са на множество общочовешки ценности и принципи.

Самата писателка описва романа си така: “Това е историята на млада шивачка, която съдбата тласка към рискован компромис, в който кройките и платовете от професията й се превръщат във фасада на нещо много по-важно и опасно. Под този схематичен сюжет обаче се преплитат многобройни прочити, които превръщат книгата едновременно в роман за личностното израстване, в роман за колониалната епоха, в любовен роман, в роман за исторически и политически конспирации и в шпионски роман.

Исках героинята ми да е независима жена, която може сама да се издържа и да се движи свободно, без да е зависима от някой мъж. В края на 30-те години на миналия век не са били много професиите, които можели да гарантират подобна независимост, но шивачеството е една от тях.”

Сериалът

Нишките на живота

Сериалът е базиран изцяло върху сюжета на книгата. Той показва историята на младата шивачка Сира Кирога, която цял живот е работила с майка си в шивашка работилница в Мадрид. Животът й обаче се преобръща на 180 градуса, след като в него изведнъж нахлуват двама мъже – баща й и новата й любов Рамиро. Безумно влюбена в Рамиро и без да се замисли, Сира изоставя годеника си Игнасио, майка си и целия си досегашен живот и двамата заминават заедно за Мароко.

Всичко върви гладко и те са щастливи до деня, в който Рамиро изчезва безследно – той изоставя бременната Сира, като й открадва всички бижута, дадени като зестра от баща й. На отчаяната красавица не й остава друго, освен да прибегне до единственото, което й е останало – модата. И така, благодарение на това, че независимо от религия, възраст, език, държава и континента, на който се намират, жените обичат красивите дрехи, Сира успява да си стъпи на краката. Тя започва работа в шивашко ателие, където се запознава с едни от най-влиятелните и важни личности за своето време.

И така от невинно и скромно момиче Сира бързо се превръща в независима и самоуверена млада жена. Междувременно войната на Стария континент е в разгара си и Сира е въвлечена в нея – съгласява се да предоставя секретна информация на тайните служби на Съюзниците. Заради това тя се премества в Мадрид, където отваря ателие за подбрана клиентела – прави дрехи само за съпругите на нацистките офицери и испанската аристокрация.Така тя е въвлечена в света на шпионажа, политическите интриги и войната. Един свят пълен, както ще се окаже, с множество предателства, интриги и… любов.

Главните роли в “Нишките на съдбата” са поверени на Адриана Угарте, Петер Вивес, Хана Ню, Тристан Улоа, Елвира Мингез, Филипе Дуарте и др.

Ще намери ли в света на войната Сира истинската любов и как ще се преплетат нишките на нейната съдба, предстои да разберем в епизодите на премиерния за България испански сериал – “Нишките на съдбата”!

Нишките на съдбата – от 4 януари по bTV 5.00/5 от 12 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *