Под прикритие сезон 5 епизод 12 (+Видео) Финал

pod-prikritie-с-05

Както всичко хубаво, така и най-обичаният български сериал има своя край. Хубавите продукции свършват преди да са се изчерпали персонажите, колкото и да не ни се иска. Така трябваше да стане и с „Под прикритие”, за да може дълги години след това да се говори за него като за шедьовъра, който беше през първите сезони.

Финалът предизвика вълна на недоволство сред феновете, които масово поддържат мнението, че историята завърши очаквано и с прекалено отворен край. Общо взето, единствената сюжетна линия, която беше затворена, беше тази с Иво Андонов. Смъртта му бе прекалено елементарна и недостойна за образа, който Захари Бахаров и сценаристите градиха цели четири сезона – винаги недоверчивият Иво остави да го изпързалят по възможно най-детския начин и то няколко пъти. Да не говорим, че постъпките на доста от героите напълно контрастираха с образите им досега – пресметливият Сандов си вкара тотален автогол, Куката прекалено бързо се примири със загубата, както никога до сега, Рони остави да бъде повален в гръб, а имаше и няколко сюжетни линии, за които се оказа, че са били само за пълнеж.

Краят беше типично по холивудски. В нашата жалка българска действителност няма случай на мафиот, който да е застрелян от полицията и то насред полето. Всички мафиотски босове до един бяха убити от конкурентите си насред центъра на София и то показно пред много хора. А след убийствата им, винаги пристигаше по някой генерал на месторпестъплението… Като изключим това, сериалът свърши логично, без Джаро и без Иво „Под прикритие” не може да продължи да живее – това просто бил друг филм. Тези двамата така предадоха образа на българския мафиот и вдигнаха толкова високо летвата, че едва ли скоро ще бъде дори доближена, та камо ли прескочена. Но най-вероятно чрез отворения завършек сценаристите си оставиха множество вратички, чрез които „Под прикритие” може да има продължение, ако евентуално се намерят спонсори.

Както Мариан Вълев намери топки да каже в ефир – тайната на успеха на „Под прикритие” се крие в това, че показва в каква държава живеем. Държава, в която всички държавни структури работят, за да обслужват престъпността. И докато в сериала нещата завършиха добре и имаше кой да преследва престъпниците, то в реалността най-силните фигури в съдебната система – главен прокурор и ВСС, са доказано на страната на лошите. И наистина това не е просто криминален сериал, това е послание към всички българи – ние сами избираме как искаме да живеем и всеки ден правим този избор.

„Под прикритие” завърши, но ние и утре ще се събудим в тази действителност. А докога ще бъде така, зависи само от нас…

“Под прикритие” – сезон 5, епизод 12 Финал

Под прикритие сезон 5 епизод 12 (+Видео) Финал 4.75/5 от 4 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *