Новият руски сериал по bTV “Екатерина” е сниман в България

Екатерина

Вълната на руски сериали в родния ефир продължава с историческа драма, посветена на живота на императрица Екатерина II Велика. Тя е владетелят, който най-дълго е управлявал Руската империя, като този период често бива наричан “Златен век” и се дава като пример за истински просветен абсолютизъм. Някои историци дори твърдят, че това, което тя е постигнала, е много повече от това, което е постигнал самият Петър Велики.

Интересен факт около снимките на сериала е, че част от него е сниман в двореца в Балчик. По време на снимачния процес в България са участвали над 50 статисти и редица български актьори. По сценарий тези сцени ще представят живота на аристокрацията в столицата на Азербайджан – Баку.

Сюжет

Императрица Елисавета и нейният племенник“Екатерина” е амбициозна руска историческа сага, чийто сюжет се върти около живота на немската принцеса София Фредерика Августа фон Анхалт Цербст преди да бъде превърната във великата владетелка, която историята помни. Събитията, които ще видим в сериала, са много близки до истинските исторически факти.

Тъй като императрица Елисавета Петровна не може да има деца, тя посочва като свой наследник племенника си Пьотр Фьодорович. Двамата обаче имат различна гледна точка за това в каква политическа посока трябва да се насочи Руската империя, затова императрицата решава да го омъжи и ако му се роди син, да го обучи като добър бъдещ император. За негова съпруга тя избира принцесата София Фредерика.

След като отива в Петербург, София Фредерика приема името Екатерина Алексеевна и полага големи усилия да опознае езика и обществения живот на страната. В императорския двор обаче тя се сблъсква не само с коварство и редица дипломатически интриги, но и с безразличието на своя бъдещ съпруг. Реалната история твърди, че Екатерина е намирала Пьотър за “доста омразен на вид човек”. Не го харесвала най-вече заради това, че имал доста блед вид и голяма пристрастеност към алкохола още от доста млада възраст.

Екатерина Алексеевна обаче бързо съумява да вземе всичко в свои ръце. Затова неслучайно слоганът на сагата е “Ще царувам или ще загина” (“Я буду царствовать или погибну”), което ни обещава сериал, излязъл направо от златните страници на учебниците по история!

Актьори

За изпълнителка на главната роля в сериала е избрана талантливата руска актриса Марина Александрова. Красавицата може да се похвали с много роли в Московския театър и с изключително богата филмография.

В другите водещи роли ще видим Юлия Ауг – в ролята на императрица Елисавета Петровна, Александър Яценко – в ролята на Пьотр, Ринал Мохаметов – в ролята на княз Салтиков , Владимир Меншов – в ролята на Граф Бестужев, Ринал Мохаметов – в ролята на княз Салтиков и др.

 

Премиерата на “Екатерина” у нас ще бъде на 10 февруари от 21:30 часа в ефира на bTV, като той ще замени излъчваната в момента испанска драма “Нишките на съдбата”. Лентата е определена за сериал номер едно в Русия за 2015 г. – успява да измести дори комедиите “Кухня” и “Мутра по заместване”, като печели повече от 20 % от пазарния дял. А дали в България ще пожъне същия успех – тепърва предстои да разберем.

Новият руски сериал по bTV “Екатерина” е сниман в България 4.65/5 от 23 гласа

2 thoughts on “Новият руски сериал по bTV “Екатерина” е сниман в България

  1. Виктория

    Това е най-страхотният сериал който съм гледала

    Reply
  2. Лили Душанова

    Прекрасен сериал, исторически достоверен, красиви и талантливи актьори. Голямо удоволствие!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *