Хрониките на Шанара – новият фентъзи сериал в ефира на bTV

Хрониките на Шанара

Продукцията на MTV „Хрониките на Шанара” включва в себе си обширен фентъзи свят, отдавна познат на феновете на Тери-Бруксовите романови поредици, върху които са базирани и епизодите от минисериала.

За щастие на българските почитателите на подобни увлекателни и приказни екшън истории bTV успя да закупи епизодите още тази година, малко след тяхната премиера по MTV и вече ги излъчва всяка събота от 20:00 ч.

За тези, които не са добре запознати с книгите, е необходимо да се отбележи колко добра работа е свършил целият снимачен екип, както и сценаристите, съумявайки да улови и пресъздаде точния дух, сюжет и персонажните характеристики от основната история в нейната филмова адаптация на малкия екран.

shannara-cronicles-1

В случай че и Вие все още не сте се потопили в приказния, но и донякъде антиутопичен свят на Шанара, ето какво трябва да знаете преди гмурването в дълбините на фентъзи сюжета:

Светът на Хрониките

Както книгата, така и телевизионните серии, разказват за събития, осъществяващи се на Земята, но много години напред в бъдещето, като постапокалиптични резултати, естествено провокирани в миналото от навика на хората да си „играя” с технологии и природа. В тази антиутопична Земя всичко, останало от ерата на хората и индустриалния им прогрес, са порутени сгради и ръждясали автомобили.

Въпреки че в книгите въпросът дали в действителност това е нашата Земя остава като загадка за читателя, MTV по-скоро се е фокусирало именно на този момент, създавайки интересен фон от развалини.

Хрониките на ШанараОт MTV бяха насочени към този особен аспект от работата и искаха да пояснят още от самото начало къде се случва това, така че зрителите да имат непосредствена идентификация с този свят в бъдещето.” – казва самият Брукс в интервю пред “Tech Times” и допълва: „ И очевидно нашата настояща политика и научният климат, с който разполагаме точно сега – нашите притеснения относно околната среда, нашите притеснения относно метеорологичните промени и така нататък, глобалното затопляне и всичко това – някак наложително е, че те могат да се свързват с това по начин, по който тази книга отива, където всичко е изчезнало.”

С какво са уникални епизодите?

Съответните детайли около обстановката превръщат историята за Шанара в уникална и в същото време обслужваща един фантастичен сюжет с демони, елфи и магия, които изпълняват своята индивидуална функция във футуристичната версия на нашия свят.

Страхотното в жанра фентъзи е, че по много начини е вечно, защото е повествование и разказва за състоянието на хората” – казва Брукс – „ Не се фокусира върху всеки аспект от това. Говори за него по множество начини и мисля, че затова е толкова привлекателно. Поради тази причина намира и широка публика, тъй като сега фентъзито, от какъвто и да е тип, е 800-паундовата горила в света на забавленията. Във всеки аспект от този свят то е доминиращо.”

Историята

Хрониките на ШанараПреди да навлезем в сюжета на „Хрониките на Шанара”, е важно да се разбере историята на този фантастичен свят. Преди хората да населят Земята, е имало елфи, които създали вълшебните Елфови камъни (Elfstones) . Но магията винаги си има цена и сътворяването на камъните също така довело демони на света. След години на битки елфите направили мощно заклинание, което оковало демоните и помогнало за появата и на свещеното дърво Елкрус. Битката почти изчерпала магията на елфите, така че те се укривали, когато човечеството населило Земята, но продължавали да пазят Елкрус. В крайна сметка човешките същества унищожила всичко по време на Великите Войни и самите хора еволюирали, за да формират четири раси (с възможността елфите да са били също една от еволюиралите човешки раси). Впоследствие елфите излезли от укритието си и станали новите лидери на постапокалиптичния си свят.

Героите

В „Хрониките на Шанара” има богатство от персонажи, но четирима са основните, задвижващи сюжета: Амбърли Елеседил, Уил Омсфорд, Аланон и Еретриа.

Амбърли

АмбърлиАмбърли (Поли Дрейтън) е елфска принцеса и първата жена, спечелила рицарска ръкавица, което я прави член на Избраните – група елфи, защитници на свещеното дърво Елкрус. Амбърли става още по-специална, когато дървото започва да ѝ говори и да ѝ изпраща видения за бъдещето, където светът се разпада след завръщането на демоните в него. Според древното заклинание, докато Елкрус е здраво, няма място за демоните на Земята, но сега дървото е изправено пред смъртта и Амбърли трябва да отиде на мисия, за да спаси него, както и целия свят.

Уил

austin-butler-Първоначално Уил Омсфорд (Остин Бътлър) изглежда като смешен полуелф (с по-къси уши от останалите), който прави поредица от лоши избори и по неволя редовно попада в беля. Въпреки това той е последният оцелял член на великия елфски род Шанара, което несръчният герой открива, след като се среща с магьосника Аланон. Уил носи в себе си легендарните Елфови камъни, даващи му магия, която той трябва да се научи да използва, за да съдейства на Амбърли в нейното тежко начинание.

Еретриа

Макар че не се знае много за детството на Еретриа (Ивана Бакеро), когато зрителите се срещата с нея за първи път, тя се подвизава като Скитник – част от група крадци – хора, обиращи нищо неподозиращите си жертви. Еретриа успява да подмами Уил два пъти и да открадне Елфовите камъни, вярвайки, че може да ги размени за свободата си с водача на Скитниците, държащ я в плен. Независимо от фона ѝ, съдбата на Еретриа е обвързана с мисията на Амбърли.

eretria

Аланон

Аланон (Ману Бенет) е Друид, един от последните от своя вид, което означава, че той пази друидските тайни – задача често обвиваща го в загадъчна мъгла. Когато той се събужда от дълбок сън и се среща с Уил, осъзнава, че младото момче е наследник на Джеръл Шанара – бивш елфски крал. Аланон като опитен войн използва магията, за да помогне на елфите в битката с демоните, докато Амбърли изпълнява мисията си.

shannara-cronicles

 

Виж официалния трейлър:

Хрониките на Шанара – новият фентъзи сериал в ефира на bTV 5.00/5 от 5 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *