„Столичани в повече“ – вече 8-ми сезон на българския телевизионен екран

Столичани в повече

Сериалът „Столичани в повече“ е навярно една от най-приятните ни и добри кинопродукции, която и издържа най-дълго на родния екран. Вече 8-ми сезон екранната поредица създадена, за да бъде огледало на родния ни живот, представя по оригинален начин болни и важни теми от цялата ни „родна и мила картинка“…

Главната сюжетна линия се развива около две непрекъснато водещи най-различни войни помежду си съседски фамилии

А между сина и дъщерята на съседите в предишните сезони даже пламна искрена любов, може би по обикнатия и популярен Шекспиров мотив от „Ромео и Жулиета“.

„Монтеките“ и „Капулетите“, или по-скоро родните Вазови Селямсъзи и Копринарки, обаче тук са представени в типично българска и крайно комична, а не трагична светлина. Те в началото живеят на село, далече от напрегнатия градски живот, в красиви и големи съседни къщи. Но тъй като София се разраства непрекъснато, Лютови и Чеканови стават в един момент софиянци, но на един от най-крайните софийски квартали.

Целият жанр е в най-актуалния комедиен формат по западен образец – телевизонна драма с много комедийни елементи.

В сериала участват цяло съзвездие обичани български артисти

Стоянка Мутафова, Любо Нейков, Кръстю Лафазанов, Христо Гърбов, Руслан Мъйнов, Васил Драганов, Виолета Марковска, Мина Маркова, Албена Павлова, Силвия Лулчева и много други.

Наскоро BTV излъчи неговия кръгъл 100-тен епизод

А това става за първи път с подобна българска продукция, разбира се, не говорим за златното българско кино от последните десетилетия на миналия век.

В доказателство на това продуцентът на „Столичаните“, Евтим Милошев, обобщи, че в екипа досега, от 2011 г. насам, са изплакали вече цели 6 бебета. В него като гост-звезди са блестели и Никола Анастасов, Вълчо Камарашев, Христо Стоичков, както и други известни български имена. Точно в този роден сериал беше и последната роля на големия и изключителен български актьор Георги Калоянчев.

Другата легенда и прима на българския театър, Стоянка Мутафова, също блести както само тя може и умее в сериала. Нейната героиня е бабата Марийка, майката на Чеканов, в ролята на невероятния Любо Нейков.

Какво ново в една от най-гледаните български ленти?

Хит в развоя на сюжета е младата идеалистка от новопоявила се партия, която става министърка и лека-полека става най-приближеният кадър до самия министър-председател, невероятния Любо Нейков, Рангел Чеканов. Двамата не само че измислят цяла схема за източването на средства от държавата, но и се увличат в любовна връзка. Но целият този роман се пише тайно, по най-високите етажи на властта.

В сериала има и неизбежните горещи сцени, в случая Любо Нейков си партнира със своята колежка, Станислава Николова. Нейната героиня е министърката Петканова – идеалистката, която много вярва, че изобщо може да оправи нещата в страната във време, в което обикновено всеки е принуден да мисли единствено за себе си.

Но съвременната “Приказка за стълбата” толкова много я завлича надолу, изкачвайки се уж нагоре, че тя твърде скоро, досущ като героя на Смирненски, забравя напълно за своите идеи. Нейната история толкова много занимава сценаристите, че героинята й се развива още повече в предстоящия 9-и сезон на хитовата лента, който ще видим най-вероятно наесен.

Враждата между двамата братя-близнаци Цекови

Единият бивш кмет, а другият – бивш собственик на ресторант, се развива и е в своя истински апогей. Пацо, героят на Христо Гърбов, по вина на своя брат е отвлечен от хората на генералите, припознали го за Константин. За щастие той успява буквално на косъм да избяга от сигурна смърт заради трогателната истинска приятелска помощ на Йордан,(в който не по-малко майсторски се превъплъщава Кръстю Лафазанов), отец Григорий, (героят на Ненчо Илчев) и малката Яна, (Мина Маркова).

Измъкнал се като по чудо от изключително опасната ситуация, Пацо взема фалшивия паспорт на своя брат, с който иска да замине, но Константин не остава по-назад, връща му “жеста” и му открадва на свой ред личната карта. Така и двамата остават като резултат и без своите фалшиви тескерета, а без тях нито един от двамата може да започне на чисто и без това достатъчно объркания си живот. Така братята-близнаци, които са всъщност толкова различни и се обичат след всичко случило се точно колкото кучето и котката, са изправени от съдбата най-после един срещу друг, за да си разчистят веднъж завинаги всички сметки.

Елеонора, секретарката на премиера
развява накрая бяло знаме и принудително излиза на среща след дълги напъни от страна на мераклията Радко, героят на популярния от „Комиците“ Васил Драганов. Той пък е толкова много увлечен по нея, че дори вече си представя ясно сватбата и техния нов общ дом. Радко с пълна сила се възползва от положението си на син на премиера, за да впечатли младата красавица, но всичките му мечти рухват до една. Елеонора на финала достига своята цел и е уволнена. Андрей и Пепи обаче са изключително щастливи, защото очакват тя да се завърне в тяхното телевизионно предаване. Но дали и със Камелия е също така?

През това време Рангел измисля изключително хитра схема с водещото участие на Гергинов. Така иска да заблуди жена си Гълъбина, домакинята на сладураната Албена Павлова, че неговата връзка с Петканова е пълна измишльотина и лъжа, а видените от нея пиратски записи са уж монтаж, който цели да го въвлече във винаги характерния за голямата политика сексскандал.

Неговата реплика, както много други в сериала, е култова и особено колоритна:

„Гълъбино, аз оправям цяла държава, а ти не можа да се оправиш с един славянски гювеч.”

Още в седмия сезон на продукцията започна и новата сюжетна линия в сериала. Тя се завъртя около болните за българското общество теми за властта, зле работещите здравна и съдебна система, нерешените проблеми на младите днес.

Много други популярни български лица също участват в сериала

Футболистът Благой Георгиев също дебютира като актьор в продукцията. Ще го гледаме в предстоящите епизоди от 9-ия сезон на най-гледаната родна продукция. Той показал впечатляващи актьорски умения, с които направо смаял целия екип, разказаха запознати от снимачната кухня на сериала.

Така бившият национал става също част от родните ни звезди, появили се макар и с малка роля в нестандартната гледна точка към нашата действителност на родното ни седмо изкуство – Азис, Фънки, Десислава, Преслава.

Невероятният и обичан български актьор от златното време на родното кино, Никола Анастасов, също ще участва съвсем скоро в сериала.

Прекрасната българска поп певица Мария Илиева също дебютира в 6-ия епизод на култовия български сериал, който чакаме винаги с нетърпение пред малкия екран.

„Столичани в повече“ – вече 8-ми сезон на българския телевизионен екран 5.00/5 от 1 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *