Съдби на кръстопът – предаването, което промени общественото мнение

съдби на кръстопът

Предаването на Nova телевизия – Съдби на кръстопът, което се излъчва вече 4-ти сезон, е близък до крими сериала разказ за човешки съдби. Много често тук виждаме неочакван обрат накрая, доста неща под видимото. Преоткриваме необходимостта да открием, че често нещата не са точно както изглеждат и както всички хора неминуемо твърдят.

Такъв е например и епизод 36, в който се разказва за едно голямо изпитание, през което трябва да премине семейството на една медицинска сестра.

По този толкова тежък за тях път, те се сблъскват с прословутото обществено мнение и вечния въпрос, на който мнозина от нас плащат данък цял живот: „Какво ще кажат хората?“. Разбира се, лекарски грешки, поради които са объркани завинаги човешки съдби или умират хора, стават често в България. Но не са малко и случаите, в които лекари и медицински сестри са жертви на нечистоплътни нрави, както е в случая с Илияна.

Каква е историята, която се разказва в епизода? Определено достойна за цял крими роман. Една вечер неочаквано медицинската сестра Илияна е посетена в дома си от Елка Ценова, дъщеря на нейна пациентка. Тя й разказва как се е прибрала предния ден и е открила майка си безжизнена, но още жива. След това с линейка е откарана в болницата, но там лекарите не успяват да спасят живота й. Причината е – две единици повече инжектиран инсулин в кръвта й. А Илияна е правела инжекциите на болната Иванка, която е била на легло! Дъщерята на покойната Иванка обвинява Илияна, че е убийца и че е причинила смъртта на нейната майка.

Така всъщност започва една уникална по рода си семейна сага и невероятна трагедия, в която всъщност се заплитат няколко гордиеви възела и се вижда, казано накратко, кой колко струва точно…

Илияна всъщност и не предполага изобщо, че е само в началото на този филм на ужасите. Елка веднага пуска и съобщение в социалната мрежа, че „некадърна“ медицинска сестра е убила нейната майка. Поредният шамар в лицето на Илияна е фактът, че когато отива при свои други клиенти с болен мъж на легло, се оказва, че оттам ще бъде освободена от работа. Възрастна жена я унижава до такава степен, с думите, че няма да я допусне до леглото на мъжа си, тъй като са писали и във вестниците, и в Интернет за случая. И че буквално Илияна може и „дипломата да си е купила“. Унижението на набедената, както ще се окаже по-късно, медицинска сестра, е огромно.

От друга страна, е показано и отношението на нейните съседи, с които до този момент е била в идеални отношения. Тук ролята на мълвата, този прословут български манталитет, че този е такъв, а онзи – еди си какъв, тръгва с неочаквана скорост и сила на мига.

Майката трябва да преглътне и огорчението от своята дъщеря в тийнеджърска възраст, която й прави недостойни сцени на улицата. Всички нейни съученици я оплюват и говорят за нея като „дъщерята на убийцата“. Тук се сблъскваме с егоизма на Алисия, която, както виждаме от заснетия филм на ексклузивното предаване, съвсем не е лишена от нищо от своите родители, а напротив – живее в лукс.

Започват разпити в полицията. Мъжът на Илияна също започва да се съмнява отчасти в нея, след всички слухове, но все пак, той е до нея дори и в най-тежките моменти и я подкрепя.

При един разпит при следователя, който продължава 2 часа, Илияна е задържана в следствения арест. Трогателно тук е поведението на съпруга й, който я прегръща преди да я отведат, и окуражителните думи, че ще направи всичко възможно, за да я измъкне скоро оттам.

Веднага след това въпросният следовател отива и при почернената Елка Ценова и нейния съпруг, Жечо Ценов. Той се интересува за алибито на двамата, като Жечо се държи агресивно и обяснява, че в България има само някаква милиция и никаква полиция, която реално да разследва всички престъпления. Зетят на покойната твърди, че във въпросната вечер е играл карти със своя съсед.

Другото огорчение, на което ставаме свидетели, е трудната задача на Асен, съпругът на Илияна, да признае на дъщеря си, че майка й е задържана. Алисия прави нова сцена и заявява, че вече няма да ходи на училище. Едва след време тя също започва да осъзнава, че се интересува единствено от това, че нейните ученици ще й се подиграват, а не от факта, че майка й е затворена при престъпници. При това, както ще видим накрая – напълно незаслужено, въпреки че почти никой не й вярва.

Следват нови горчиви хапове, които трябва да се преглътнат и нови трудности, които правят положението да изглежда още по-лошо. Дъщерята на починалата възрастна жена обвинява Илияна, че е убила майка й заради наследство от завещани й 50 000 лв. Така играта съвсем загрубява. Скоро след това твърди и че тя е откраднала и златни накити и пръстен от дома им.

Мъжът й открива случайно в нейния несесер старинен пръстен. След това се оказва, че покойната възрастна дама й го е подарила преди 2 години, но той първоначално отново се усъмнява в невинността на съпругата си. Вече е нает адвокат. Полицията обаче прави унизителен обиск и открива единствено използвани спринцовки и лекарства, златните накити не са открити.

Развръзката

За щастие със заплетения случай се заема млад и много кадърен адвокат. Той успява да докаже в крайна сметка, че истината за смъртта на Иванка е съвсем друга. Нейният зет се оказва, че е хазартен тип, потънал до уши в дългове. Прави се разследване в заложната къща, където той е занесъл откраднатите от възрастната дама накити, след като я е притискал за пореден път тя да му даде пари. След това я заплашва с убийство и така сам й инжектира смъртоносната доза инсулин, която става причина за смъртта на Иванка.

Така, на съдебното дело, на което вече семейството на Илияна е уверено в нейната невинност и я подкрепя изцяло, набедената медицинска сестра е напълно оправдана. Полицията задържа не нея, а алчният й зет, който убива хладнокръвно своята тъща от личен интерес към завещание, което все пак няма да бъде предназначено за него. Така истината излиза наяве.

Накрая семейството, вече след 2 месеца, прави планове за почивка, а всички, които са се отнасяли с тях зле, сами са гузни от своята постъпка. Въпреки че са мислели да се преместят да живеят другаде, те остават, тъй като иначе ще излезе, че крият нещо и че те имат от какво да се срамуват в случая.

Съдби на кръстопът – предаването, което промени общественото мнение 5.00/5 от 2 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *