Авиаторът (The Aviator) – 2004г.

Авиаторът филм 2004

Жанр: Биографичен, Драма

Режисьор: Мартин Скорсезе (Martin Scorsese)

Сценарист: Джон Лоугън (John Logan)

Държава: САЩ, Германия

Времетраене: 169 минути

В ролите: Леонардо Ди Каприо, Гуен Стефани, Алек Болдуин, Дани Хюстън, Джон С. Райли, Уилем Дефо, Кейт Бекинсейл, Адам Скот, Кейт Бланшет, Джуд Лоу, Адам Скот, Мат Рос

Авиаторът е биографичен филм за живота на легендарния предприемач, пилот, авиоинженер, режисьор и продуцент Хауърд Хюз, а главната роля на героя му е изиграна гениално от Леонардо Ди Каприо. Наричали са го още плейбой, ексцентрик, а също така е бил и един от най-богатите хора на света. Филмът проследява динамично най-важните моменти от живота му, показва какви огромни рискове е поемал и как много пъти е бил на ръба на фалита. Фактът обаче, че е поемал тези рискове, воден от любовта му към самолетите и от жаждата да постигне нещо велико, а не преследвайки единствено печалбата, му е донесло тези огромни успехи.

the aviator scene the aviator сценаthe aviator scene

Hell's angels постерФилмът „Авиаторът“ започва със заснемането на кино продукцията Hell’s Angels – американски филм за първата световна война, режисиран и продуциран от самия Хауърд Хюз (Howard Hughes). Hell’s Angels е заснет през 1930г и е струвал общо 3.8 милиона долара – толкова скъп, че не е излязъл на печалба от първоначалната си продукция. Въпреки това обаче, филмът става сензация и се радва на огромен зрителски интерес.

Интересното и мотивиращото в случая е как нито един от множеството проблеми покрай заснемането на Hell’s Angels не отказва Хюз. Имало е период, когато е губел по 20 000 долара на ден само докато филма се обработва, а дори не е знаел дали някой ще го гледа. Въпреки това не се е отказал.

Постижения

Хауърд ХюзСамо някои от постиженията му са поставянето на рекорд за скорост с конструиран по негова идея самолет. Обикаля света за по-малко от 4 дни (с точност 3дни, 19 часа и 17 минути), с което подобрява предишния световен рекорд. Скандалното е, че докато обикаля света, купува авиокомпания по радиостанцията в самолета.

Отново по негова идея, компанията му конструира смятания за безнадежден проект Н–4 Херкулес, известен като „Елегантната Гъска”.

Филмът проследява изключително динамично напредъка по проекта, както и всичките проблеми, които са възникнали. Херкулес е бил замислен да е толкова голям, че да може да носи дори и военни танкове, като предвид мащабите му никой не е вярвал че ще излети. Въпреки че е предвиден за втората световна война, самолетът не успява да бъде завършен в срок и е завършен едва след войната, въпреки че военните спират финансирането му.

След филма е наистина интересно да се прочетат и научат още интересни факти за живота на милиардера – Хауърд Хюз в Уикипедия.

Към края на филма се струпва тъмнина около Хюз. Той започва безконтролно да повтаря думи и не може да се спре. Има засилена фобия от всякакви микроби, а къщата му прилича на болнично отделение. Филмът завършва през 1946, когато Хауърд приземява самолета Херкулес (който е невероятен успех), на партито е все още увлечен от актрисата Ава Гарднър, но вече съвсем започва да губи разсъдъка си.

Смея да твърдя, че животът на Хауърд Хюз е бил изключително интересен и динамичен, а от начина му на взимане на решения можем да научим много. Като прибавим невероятната игра на Леонардо Ди Каприо, филмът определено попада в класацията на един от най-добрите биографични филми.

 

Авиаторът (The Aviator) – 2004г. 5.00/5 от 4 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *