Владо Пенев

Vlado Penev actor

Биография

Владимир Пенев е български актьор, роден в София през 1958 г. На 24 годишна възраст записва степен Магистър по актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на М. Младенова, която завършва успешно.

Работил е в редица театри, сред които: Младежки театър “Николай Бинев”, Народен театър “Иван Вазов”, Театрална работилница “Сфумато”, Малък градски театър “Зад канала”, Драматичен театър Варна и други.

Владо Пенев взима участие в множество представления и филмови и телевизионни продукции, като често изпълнява главни роли. От представленията, в които е участвал, най-известни са: “Бурята” и “Сън в лятна нощ” по Шекспир, “Тартюф” от Молиер, “Дон Кихот” от Сервантес, “Вуйчо Ваньо” и “Три сестри” от Чехов, “Мъртвешки танц” на Стриндберг, “Нирвана” от Константин Илиев и др.

Владимир Пенев играе във филмите: “Поетът и дяволът”; “Приятелите на Емилия”; “Пясъчен часовник”, в; “Посетени от Господ” ; “Матриархат, „Дзифт“, и др.

Носител на многобройни награди от различни фестивали, както в страната, така и в чужбина: „Златна маска“ на Международния театрален фестивал „Охридско лято“ през 1995 г. за ролята на Астров във “Вуйчо Ваньо”, на фестивалите в Риека (Хърватска) и Охрид (Македония), както и награда за главна мъжка роля за филма „Пясъчен часовник” на Международния фестивал “Златна ракла” в Пловдив.

Получава и награди „Аскеер“ 1996 за водеща мъжка роля в “Нирвана” и „Аскеер“ 2007 за водеща мъжка роля в “Мъртвешки танц”, както и награда “Икар” присъдена му от Съюза на артистите в България.

Освен това Пенев има зад гърба си и кариера на озвучаващ актьор от края на 80-те години главно за американски сериали, сред които „Досиетата Х“, „Двама мъже и половина“, „Монк“, „От местопрестъплението: Ню Йорк“, „Отчаяни съпруги“ и други.

На 12 март 2013 г. е назначен в третото служебно правителство като министър на културата.

Ролята на Емил Попов

Емил Попов под прикритие
Емил Попов е роден през 1960г.в Симеоново. Той е отличник и щом завършва започва работа като полицай в криминален отдел в София. Попов бързо се издига в йерархията: благодарение на принципността и коректността си не остава незабелязан от началниците си.

Сега Попов е инспектор в ГДБОП. Той наема Мартин и е единственият, който знае за него и тайната мисия, която му възлага.
В личен план, Попов е женен и има дъщеря тинейджър, която мрази работата му и създава проблеми. Той  държи на семейството си, но го е оставил на заден план, заради работата, от която е обсебен.

В миналото Попов е бил колега с Джаро в полицията.

Владимир Пенев
Емил Попов под прикритие
Владо Пенев 3.50/5 от 2 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *