Завръщане (Sila) – турският сериал за една голяма любов

Завръщане сериал

Сериалът „Завръщане“ се превърна в един от най-гледаните и обсъжданите у нас. Макар че е заснет още през 2006 година, в момента той е истински хит сред голяма част от българските зрители.

Най-човешките неща от живота

За любов, раждане и смърт, за това че няма по-важно нещо на света от семейството и приятелите, за това какви са истинските ценности в живота. За противопоставянето на традициите и желанията на отделната личност.

Сериалът „Завръщане“ ни потапя в магията на една голяма любов

Тя не съзрява бързо и от пръв поглед, както в друго актуално родно телевизионно риалити шоу, но затова пък е във финала на филма толкова реална, силна, споделена и искрена.

„Завръщане“ е една истинска сага за това как влюбените се борят за своята любов, колко голяма цена често плащат за нея, през колко големи изпитания преминават заради другия… Как страдат, защото обичат. С какви закостенели предразсъдъци и неумолими и толкова жестоки закони на клана, рода и вечните традиции, особено живи в Източна Турция, трябва да се преборят, за да съхранят любовта си.

В главната роля е младият Буран ага, за когото насила ще омъжат Съла, която е дадена едва 3-годишна от своите биологични родители в богат дом, където е отгледана с много любов. За да живее спокоен, уреден и охолен живот, по „западен“ маниер.

Ролята, която донася небивал успех на харизматичния красавец, наричан с право „Принцът на Турция“

Мехмет АлакуртМехмет Алакурт, е история за един мъж, който е загубил своята първа съпруга. Заради това, че е била бездетна, тя е била много тормозена от своята зла свекърва. Консервативна и жестока жена, която успява да вгорчава живота непрекъснато и на втората си снаха. Първата съпруга на Буран, която той много е обичал, не издържа на натиска и се самоубива, хвърляйки се от високите скали.

Той се зарича, че няма да обича друга,
пази ревниво вещите и стаята й непокътнати години наред след това. Но неочаквано, тъй като според тамошните неумолими закони на стара Турция, далеч от реформите в мисленето и манталитета на Кемал Ататюрк, братът на Съла се влюбва в неговата сестра Нарин. Но според жестоките обичаи, за да се даде момиче, трябва първо да се вземе момиче. Затова Съла е извикана след дълги години от своите биологични родители и насила е омъжена за Буран ага. Те двамата имат своя танц, който ще повторят отново вече на своята истинска сватба, след като са се влюбили изцяло и предано един в друг.

Буран просто се влюбва до дъното на душата в Съла

Въпреки че изпитва в началото угризения за това пред покойната си съпруга, той се разделя със скъпия спомен и пуска изгубената си любов на свобода.

Съла в началото на филма се държи много лошо с Буран. Своенравна е, не знае още нищо за това що е истинска любов. Тя почти има годеник в Истанбул, който обаче след това е ранен и прикован на легло. Съла не може да свикне със закостенелите нрави на мястото, където е омъжена. Там жената трябва да бъде само като бледа сянка на мъжа и да спазва стриктно законите на клана.

Съла се опитва да се противопостави на тези крайно жестоки нрави,
според които женитбата става често не по любов, а насила и по уговорени сметки от клана. Тя се опитва да помогне на много жени, но се сблъсква с неумолимите закони на закостенялата турска традиция. Накрая решава да напусне любовта си и да избяга в Истанбул. С нея идват и брат й Азат и любимата му Нарин.

А според законите на клана, това се наказва със смърт. Така брат й след време намира смъртта си. Макар и вече завърнали се отново в родното си градче, тъй като Съла все пак чува сърцето си и се връща отново при Буран, Азат е застигнат от злокобното наказание и е убит. Нарин е съкрушена от смъртта му. За щастие скоро открива, че е бременна и в края на филма виждаме как малкото момиченце е най-голямата й радост и утеха.

Съла също се оказва бременна и
закриляна неведнъж от силния и благороден Буран, тя вече го обича дълбоко и истински, връзката им става много силна.

Така тя му ражда син и след време нейното бягство е забравено, а точно семейството и родените вече деца стават най-голямата опора на младия ага. Тогава, когато той среща небивали трудности, които поставят на карта неговия живот. Хората вече се събуждат и не желаят да бъдат роби на господаря си, колкото и той да е човечен и да се грижи за тях, както Буран винаги е правил. Така големите проблеми, които застигат Буран са разрешени с помощта на вярната му съпруга Съла. Тя, заедно с вече родените деца и щастливото му семейство, е най-голямата му опора в най-трудните му моменти, които го очакват.

Истинско тържество в края на филма

Всеки намира своята любов по един или друг начин. Даже сладураната Айше, която е омъжена насила за насилник, а не за онзи, който е обичала. Накрая в господарската къща има красива сватба, в знак на уважение към онези, които винаги са я подкрепяли по трънливия й път към нейното дълго чакано щастие.

И така ние се питаме – кое ни кара да гледаме с интерес „Завръщане“? Да се вълнуваме от мисълта какво ще стане в следващия епизод. Да плачем, да се радваме, особено щом видим силата на любовта между Буран и Съла, сватба по любов или бебе в сериала. И така стигаме до неизменния извод:

Животът е всъщност наистина много по-прост и лесен за живеене, отколкото предполагаме

Може би ние прекалено усложняваме всъщност най-хубавите и най-истински неща в него. А от човек не се иска много, за да бъде щастлив и да зарадва родителите си навреме. Просто да намери любовта си, след това да се бори истински за нея и да създаде семейство, което да бъде задружно и да се подкрепя истински и в добро, и в лошо. И това ще бъде неговото най-голямо и ценно богатство, което единствено може да го направи истински щастлив. Гледайте „Завръщане“, за да станете свидетели на такива силни чувства и да изживеете много емоции заедно с героите!

Жанр: Драма, Екшън, Романс

Актьори: Мехмет Акиф Алакурт, Джансу Дере, Зейнеп Еронат, Мендерес Саманджълар, Джемал Токташ, Бонджук Йълмаз, Фатош Тез, Лейля Башак

Режисьор: Гюл Огуз

Завръщане (Sila) – турският сериал за една голяма любов 4.88/5 от 8 гласа

One thought on “Завръщане (Sila) – турският сериал за една голяма любов

  1. Dimitrinka Paskova

    Mnogo mi xarecvat tyrckite filmi gledam gi c goliam interec. Blagodaria na steliia kolektiv bTV za tazi zaclyga da ni radvat c prekracni filmi. C pozdrav D.V.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *