“Версай” – новият скандален сериал по bTV

Версай

Тази година bTV започва своята есенна програма с новия исторически сериал “Версай” (Versailles). Премиерата му е на 10 септември, като ще се излъчва всяка събота от 22:00 до 00:00 часа – по два епизода един след друг.

Световната премиера на сериала е на 16.11.2015 г. в ефира на Canal +. Сценаристи са Дейвид Волстенкрофт, Саймън Мирън и Андрю Бампфийлд, а режисьори – Жалил Леспер, Кристоф Шреве и Даниел Роби.

“Версай” – европейският отговор на американския “Игра на тронове”

ВерсайАмерика хвърли ръкавицата към Европа, като започна да създава продукции с огромни бюджети тип “Игра на тронове”, заради което все повече компании от Стария континент си поставят за цел да отвърнат на удара. За това не е никак странно, че през последните години главоломно се увеличи борят на европейските сериали, създадени за милиони, които да отговорят на изискванията на жадната за качество публика. Такъв е случаят и с “Версай”.

Френско-италиано-канадската суперпродукция е с бюджет от 27 милиона евро, което я нарежда на една от челните позиции в класацията за най-скъпо европейско кино. В нея присъстват още англо-испанският фантастичен сериал “Бегълците” (The Refugees), полицейския сериал “Кадри от земята” (Jordskott), историята за инвазията на Русия в Норвегия, наречена “Завземане” (Occupied), и други.

Историята

"Версай" по bTVСюжетът на сериала е вдъхновен от реални исторически събития, случили се по време на управлението на могъщия френски крал Луи XIV. Историята разказва за грандиозни планове, мощни сблъсъци, огромни интриги, поразителен възход и болезнено падение, началото на които се поставя през далечната 1667 г.

Действието се развива във френския дворец Версай, където Луи XIV се намира в постоянни конфликти със своите подчинени и с всички онези, които успяват да се сдобият със строго пазена информация, която могат да използват срещу него с цел да забогатеят.

В образа на 28-годишния владетел се превъплъщава бтиранският актьот Джордж Благден, който българските зрители познават от сериала “Викингите”. В ролята на съпругата на Краля Слънце – Мари-Терез, ще видим Елиза Ласовски, а майка му и баща му – Ана Австрийска и Луи XIII, ще бъдат изиграни от Доминик Блан и Дейвид Стенли. Александър Влахос пък ще гледаме като загадъчния Мосю – братът гей на краля, който управлявал рекордните 72 години и 110 дни (по време на неговото царуване Франция за кратко време се превръща във водеща европейска сила).

Останалите роли са поверени на Стив Кьомин, Анатол Таубман, Лизи Брошер, Анна Брюстър, Ноеми Шмид, Еван Уилямс, Стюърт Боуман, Тай Рунян и др.

Скандалът

Още със своя премиерен епизод “Версай” създава истински скандал. Водещи европейски медии изригват с публикации на възмущение от това, че са преброили цели 7 секс сцени.

Кадрите са шокиращи – разголени тела в близък план и джудже, което се крие в полите на кралицата. А само две минути след началото на серията зрителите стават свидетели на побъркания на тема секс крал точно по средата на сексуален акт с гола французойка.

Въпреки това обаче първият сезон на “Версай” жъне огромен успех в Европа, заради което веднага след неговия край започват снимките на втори, чието действие се развива четири години след събитията в първи.

“Версай” – новият скандален сериал по bTV 4.30/5 от 10 гласа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *